CHAI BOEY
Untuk resipi
ini anda boleh menggunakan lauk lebihan semalam seperti ayam goreng,daging
bakar,kfc atau pun ayam masak kicap ambil daging sahaja, saya guna lebihan
roast chicken.
500 gm roast
chicken lebihan semalam.
400 gm sayur
sawi pahit ( saya tak tahu nama sayur dalam bahasa melayu (lihat gambar)
dipotong.
150 gm
carrot, dihiris nipis
2 tomato
besar, dipotong 4
50 gm bawang
putih,dibelah 2
150 gm
bawang besar, dihiris
10 chilie
kering, dipotong
2 chilie merah,
dihiris, jika anda suka
6 keping
asam gelugor
2 kiub ayam
1 s/m kicap
pekat manis
2-3 s/m
minyak
2 liter air
(8 cawan)
1. Panaskan
minyak masuk bawang, bawang putih, chili merah dan goreng kering hingga naik
wangi.
2. Masukkan
air, kicap pekat, asam gelugor, kiub ayam dan garam secukup rasa.
3. Masukkan
daging,sawi, carrot dan tomato kacau dan biarkan masak sehingga sayur-sayuran
masak. Hidangkan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.