STEW UBI
KENTANG DENGAN TAUFOO
600 gm ubi
kentang,buang kulit dan potong cube.
600 gm tau
foo,potong cube
30 gm bawang putih,dicengang
20 gm
halia,dicengcang
½ s/t serbuk
lada hitam
1 s/t serbuk
five spice (serbuk lima beradik )*
1/4 cawan kicap
pekat manis
2 s/m gula
1 s/m tepung
gandum,campurkan dengan sedikit air menjadi pes.
31/2 cawan air
Garam secukup
rasa
3 s/m minyak
1.
Goreng ubi sampai masak dan ketepikan. Goreng tau foo dan
ketepikan.
2.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga
wangi dan garing.
3.
Tuangkan air dan masuk,serbuk five spice,serbuk lada
hitam,kicap dan gula kacau rata dan biarkan sampai mendidih.
4.
Masukkan pes tepung dan kacau sebati dan rasa dulu
sebelum masuk garam.
5.
Masakkan ubi dan tau foo dan bairkan kan mendidih
sebentar. Hidangkan dengan nasi panas.
Nota: serbuk
five spice boleh dibeli di supermarket atau pun di kedai runcit cina.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.