CUTLETS
PISANG MUDA
200 gm
pisang muda ( yang macam dalam gambar tu saya tak tahu nama nya. Pisang lain
tak boleh guna untuk resipi ini) dibelah dua dan rebus sampai masak tapi jangan
sampai lembik, sejukkan dan buang kulit dan parut halus.
¼ cawan
kelapa parut
¼ cawan
podukadalai, dikisar kasar
40 gm udang
kering direndam dan di tumbuk kasar
1 biji
bawang besar,dihiris halus
1-2 chilie
hijau,dipotong halus
2 ulas
bawang putih,ditumbuk kasar
½ cm
halia,ditumbuk kasar
1 tangkai
daun kari,dimayang
¼ s/t serbuk
kunyit
1 s/t jintan
manis,ditumbuk
1 s/t serbuk
garam masala
1 s/t gula
Garam
secukup rasa
2 s/m
minyak,untuk tumis
1.
Panaskan
minyak dan masuk jintan manis,bawang,bawang putih, halia,udang kering dan daun
kari tumis hingga naik wangi dan hilang bau bawang putih dan halia.
2.
Masukkan
serbuk kunyit kacau rata dan masuk kelapa parut dan podukadalai kacau rata.
Masukkan pisang,garam dan gula kacau rata dan masak hingga sebati. Tutup api
dan biarkan sejuk
3.
Bila
sudah sejuk ambil sedikit aduanan dan bentukan menjadi bulat. Ketepikan
½ cawan
tepung kacang kuda
¼ cawan
tepung beras
¼ s/t serbuk
kunyit
Secubit
garam
Air secukup
nya
Campurkan
semua bahan2 diatas dan tuangkan air sedikit demi sedikit menjadi batter yang
sedikit pekat. Panaskan minyak untuk mengoreng dan bila minyak sudah panas.
Ambil sebiji bola pisang tadi dan celup kedalam batter dan masuk kedalam minyak
dan goreng hingga garing kulit nya. Dan toskan diatas kertas penyerap
minyak. Buat sampai habis semua adunan.
Nota: cutlet
ini orang india makan dengan nasi. Podukadalai boleh di beli di kedai runcit
india.
Selamat pagi chef! Banyaknya perkongsian masakan. Macam-macam resepi saya belajar dari sini. Tq for sharing.
ReplyDelete