TOMATO CHUTNEY
1 kg tomato,dibasuh dan cincang dikisar menjadi puree. Ketepikan
½ cawan sos tomato
150 gm bawang besar,dihiris halus
10 tangkai chilie padi hijau (yang panjang) dibelah 2
8 ulas bawang putih,dicincang halus
40 gm halia,dicincang halus
1 s/m serbuk chilie
½ s/m serbuk ketumbar
Garam secukup rasa
1/3 cawan minyak
1 s/t biji sawi
1 s/t jintan putih
1 s/t kadalai parupu
1 s/t urad dhal
½ s/t serbuk asafetida
3 tangkai daun kari
Sedikit daun ketumbar
1.
Panaskan
minyak dan tumis biji sawi,jintan putin,urad dhal dan kadalai parupu kacau
rata. Masukkan bawang,chilie,halia,bawang putih dan daun kari tumis hingga
wangi dan bila bawang menjadi sedikit perang.
2.
Kecilkan
api dan masukkan serbuk asafetida,serbuk chilie dan serbuk ketumbar kacau rata
dan tuangkan puree tomato dan sos tomato kacau rata dan biarkan mendidih dan
kacau selalu hingga pekat sedikit dan naik minyak. Tutupkan api dan tabor
dengan daun ketumbar. Sedap di makan dengan idli atau pun thosai.
Nota: jika tak suka pedas sangat
boleh kurangkan chilie padi.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.