TAU FOO
VARAVAL
500 gm tau
foo keras, di lecekan kasar
2 biji
bawang besar,di hiris halus
1 cm
halia,ditumbuk
5 ulas
bawang putih,ditumbuk
1 biji buah
tomato,dicincang
3 s/m serbuk
kari daging
½ s/m serbuk
chilie
1 s/t serbuk
garam masala
1 s/m jus
asam java,jika suka masam (saya tak masuk)
½ cawan air
Garam dan
perasa secukup rasa ( kena rasa masin sedikit baru sedap )
1 s/t jintan
manis
1 batang
kayu manis
1 kuntum
bunga lawang
4 tangkai
chilie kering,dipotong 2
4 tangkai
daun kari
3 s/m minyak
1.
Panaskan
kuali nonstick dan panaskan minyak. Masuk jintan manis,kayu manis dan bunga
lawang biarkan sebentar. Masuk bawang,bawang putih and halia tumis hingga
hilang bau bawang putih dan halia.
2.
Masukkan
daun kari dan chilie kering tumis lagi. Masuk tomato dan kacau rata dan masak
hingga tomato hancur dan naik minyak,
3.
Masukkan
bahan2 serbuk dan kacau rata dan tuangkan air dan kacau rata. Biarkan sampai
air kering sedikit dan naik minyak. Masukkan garam dan perasa kacau rata.
4.
Masukkan
tau foo dan kacau sebati dan goreng hingga kering. Hidangkan bersama nasi dan
rasam.
Nota: jika suka boleh juga di campurkan dengan sedikit ikan
bilis atau pun daging ayam atau pun udang cincang. Yang ini saya buat cara
vegetarian.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.