Tuesday, November 28, 2017

KUIH PERIA



KUIH PERIA

1 cawan tepung beras pulut

2 s/m tepung beras

Santan pekat secukup nya

Garam secukup nya

Campur tepung pulut dengan tepung beras gaul rata dan masuk garam

secukup nya, tuangkan santan sedikit demi sedikit and gaul menjadi doh

 yang lembut. Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan warnakan  mengikut

 warna kesukaan. Saya warnakan hijau dan kuning.

Untuk inti:

½ cawan kacang hijau,direndam sampai kembang

1 cawan air

Gula secukup nya

1/3 cawan santan pekat

1 helai daun pandan

Garam secukup

1.    Rendam kacang selama 5 jam. Rebus kacang dengan daun pandan dan air hingga betul2 empuk ( saya pakai pressure cooker) dan lenyek ketika masih panas.

2.    Masuk santan dan gula,garam secukup rasa dan masak hingga sedikit kering. Sejukkan inti dan buat bulat2 dan ketepikan.

3.    Ambil sedikit doh dan isikan inti didalam nya dan bentukan seperti buah peria dengan penyepit dan sapukan sedikit minyak keatas nya. Letak di atas daun pisang yang telah dipotong kecil. Kukus hingga masak.




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.