Saturday, December 9, 2017

CHUTNEY DAUN BASIL



CHUTNEY DAUN BASIL

1 cawan kelapa parut putih

¼ cawan pottukadalai atau pun gajus

10-20 gm daun basil,nak masuk lebih sedikit lagi pun boleh.

3 ulas bawang merah,dihiris

3 ulas bawang putih,dihiris

½ cm halia,

2-3 tangkai chilie hijau atau pun chilie padi.

1 s/m jus asam java,secukup rasa sendiri

Garam secukup rasa

2 s/m minyak

Air, bergantung jika mahu chutney pekat guna sedikit air jika suka chutney cair tambah air.

Bahan tumis:

2 s/m minyak

1 s/t biji sawi

1 tangkai daun kari

1.    Panaskan minyak dan tumis bawang,bawang putih,halia,chilie dan kacang sampai bawang layu.

2.    Masukkan daun basil dan kelapa kacau hingga naik panas dan wangi tuangkan jus asam java dan garam. Tutup api dan biarkan sejuk.

3.    Kisar dengan air secukup nya sampai hachur tapi jangan sampai lumat. Tuangkan kedalam bekas.

4.    Panaskan minyak dan tumis biji sawi dan daun kari tuangkan kedalam chutney. Boleh di hidangkan dengan thosai,idli atau pun nasi.





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.