RASAM AYAM
500 gm ayam,dipotong
8 cawan air ( cawan 250ml )
2 biji buah tomato masak,dicincang
½ s/t serbuk chilie
½ s/t serbuk kunyit
¼ s/t serbuk asafetida
50 gm asam java, ( atau secukup rasa sendiri) diramas
dengan ½ cawan air
30 gm daun ketumbar,dicincang
2 s/m minyak
1 s/t biji sawi
2 tangkai chilie kering,dipotong
2 tangkai daun kari
Garam dan perasa secukup rasa
Bahan tumbuk:
8 ulas bawang merah
2 tangkai chilie hijau
2 cm halia
12 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
Tumbuk kasar semua bahan diatas
Kisar kasar:
1 s/m biji ketumbar
1 s/m lada hitam
1 s/m jintan manis
1 s/m jintan putih
1 batang kayu manis,dipatah
4 cengkih
2 biji buah pelaga
Sangai semua bahan diatas sampai naik wangi. Sejukkan dan
kisar kasar.
1. Panaskan
minyak dan tumis biji sawi,chilie kering dan daun kari kacau rata.
Masukkan
serbuk asafetida,bahan tumbuk dan bahan kisar kacau rata.
2. Masukkan
tomato dan kacau rata masuk garam dan masuk ayam dan daun ketumbar kacau rata
sampai ayam menjadi putih.
3. Tuangkan
air dan air asam java kacau rata dan biarkan ia mendidh dengan api yang kecil dan
masak hingga ayam empuk dan sebati.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.