KOOTU
KUBIS
500 gm
kubis, basuh dan keringkan dulu baru dipotong halus
½ cawan
kacang dhal,direndam 2-3 jam
¼ cawan
kacang kadalai parupu,direndam 2-3 jam dan direbus hingga masak tapi jangan sampai
hanchur.
5 ulas
bawang putih*
1 s/t jintan
putih*
1 inci halia,ditumbuk
kasar*
2 cawan air*
1 s/t serbuk
jintan putih
¼ s/t serbuk
kunyit
1 cawan
santan
Garam
secukup rasa
1 s/t gula
Bahan
tumis:
1 biji
bawang besar,di-hiris halus
4 tangkai
chilie kering,dipotong
1 s/t biji
sawi
1 s/t urad
dhal
3 tangkai
daun kari
21/2 s/m
minyak
1.
Masukkan
kedalam periuk cooker dengan bahan2
tanda* dengan 2 cawan air masak sampai kacang empuk.
2.
Masukkan kacang kadalai paruppu, santan,serbuk kunyit dan serbuk jintan putih
kacau dan masak hingaa sedikit pekat. Masukkan kubis dan garam kacau rata dan
kecilkan api.
3.
Panaskan
minyak dalam kuali lain dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang.
Tuangkan kedalam kubis dan kacau rata masak hingga kubis masak.
wah sedapnyaaaa
ReplyDelete