Wednesday, February 7, 2018

VADAI AYAM



VADAI AYAM

1 cawan kacang dhal,direndam sampai kembang dan tuskan.

250 gm daging ayam kisar

7 tangkai chilie kering (ikut sukarasa pedas),dipotong

2 cm halia,dicincang halus

3 ulas bawang putih,dicincang halus

1 s/t jintan manis

¼ s/t serbuk kunyit

1 s/t serbuk garam masala

4 tangkai daun kari,dipotong halus

2 biji bawang besar,dipotong halus

Sedikit daun ketumbar dipotong halus

Minyak untuk goreng

Garam secukup rasa

1.    Ketepikan ¼ cawan dhal dan kisar yang lain dengan jintan manis dan chilie kering. Hingga lumat tepi sedikit kasar. Kisar tanpa air.

2.    Campurkan semua bahan lain dalam mangkuk dan gaul rata. Panaskan minyak dan bentukkan vadai goreng hingga masak. Kita orang india vadai ini kita orang makan dengan nasi bersama dengan lauk2 yang lain.




2 comments:

  1. Love ur recipe...nak tanya..mana boleh dptkan garam masala tu? Dekat supermarket biasa ada jual tak?

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.