PARATHAL AYAM
PEDAS
1 kg
ayam,dipotong dan gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit,ketepikan
11/2 cawan
santan pekat
3 biji
bawang besar,dihiris
2 s/m serbuk
kari daging
1 s/m serbuk
chilie
1 s/t serbuk
garam masala
4 s/m jus
asam java
2 batang
kayu manis
2 tangkai bunga
lavang
3 tangkai
daun kari
1/3 cawan
minyak
Garam
secukup rasa
Bahan
kisar:
6 ulas
bawang kecil
6 ulas
bawang putih
3 batang
serai
1 cm halia
1 cm
lengkuas
20 tangkai
daun kari
1.
Panaskan
minyak dan tumis kayu manis dan bunga lavang. Kemudian tambah bawang dan daun
kari dan tumis hingga bawang menjadi sedikit perang.
2.
Masukkan
bahan kisar,serbuk kari,serbuk chilie,air asam java dan serbuk garam
masala kacau rata dan tumis hingga naik
minyak.
3.
Masukkan
sedikit garam dan kacau rata masukkan ayam dan kacau rata. Tuangkan santan dan
masak hingga ayam empuk dan naik minyak. Hidangkan dengan nasi panas.
sedapnyer...
ReplyDelete