KEK BUAH SUJI
700 gm mix fruit,dicincang kasar
½ cawan air teh o
250 gm butter
250 gm gula perang
5 biji telur
60 gm butter
250 gm tepung suji
100 gm tepung gandum,diayak
1 s/t serbuk mix spices
½ teh essence badam
½ teh essence rose
½ cawan gajus
1.
Campurkan
buah dengan air teh dan biar sampai 2 jam.
2.
Kacau
tepung suji dengan 60 gm butter dengan api yang kecil sampai sedikit perang (
jangan perang sangat ) ketepikan sampai sejuk
3.
Ayak
tepung gandum dengan serbuk mix spices,ketepikan.
4.
Alaskan
tin kek 4 segi 8x8 dengan 2 atau 3 helai kertas baking.
5.
Pukul
butter dengan gula sampai kembang masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul
hingga sebati.
6.
Campurkan
tepung suji dengan tepung gandum sampai sebati.
7.
Campurkan
mix fruit dengan tepung suji berselang seli dalam adunan butter dengan sudu
sampai sebati.
8.
Masukkan
gajus dan juga essence kacau sebati dan tuangkan kedalam tin dan bakar dengan
oven 170c selama sejam ( depends on the type of oven ) atau pun sampai masak.
9.
Sejukkan
kek dalam tin baru keluar. Buangkan kertas dan bungkus dengan aluminum fold dan
simpan dalam peti sejuk semalam baru boleh potong. Lagi lama simpan dalam peti
sejuk lagi sedap.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.