AYAM
MASAK MERAH
1.2 kg
ayam,dipotong dan di gaul dengan sedikit serbuk kunyit ,serbuk chilie dan garam
perap selama 2 jam. Goreng tapi jangan garing nanti keras isi ayam. Ketepikan.
300 gm ubi
kentang,buang kulit potong cube dan goreng ketepikan*
1 tin kecil
kacang peas,toskan *
2 biji
bawang Holland,dipotong besar*
½ cawan sos
tomato
½ cawan sos
chilie
1 cube stock
ayam
1 s/t serbuk
garam masala
Garam
secukup rasa
Minyak
secukup nya untuk tumis
Bahan
kisar:
10 tangkai
chilie kering, saya pakai chilie Kashmir
150 gm
bawang besar
30 gm bawang
putih
30 gm halia
30 gm serai
1.
Tumis
bahan kisar hingga garing dan naik minyak.
2.
Masukkan
serbuk garam masala dan stock ayam kacau rata.
3.
Tuangkan
sos tomato dan sos chilie kacau rata masuk 2 cawan air dan biarkan mendidh dan
naik minyak.
4.
Masuk
ayam dan gaul rata masak lagi sebentar.
5.
Masuk
bawang dan ubi kacau rata dan masak hingga bawang layu last masuk kacang peas.
Kacau rata bila dah sebati semua nya tutup api.
Nota: *jika
tak suka tak payah masuk.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.