RASAM
TULANG IKAN MASIN
200 gm
tulang ikan,direndam 1 jam dan toskan.
200m gm buah
tomato,dicincang
Asam java
secukup rasa,diramas dengan I cawan air.
4 cawan air
6 ulas
bawang putih,ditumbuk
1 biji
bawang besar,dihiris halus
Segenggam
daun ketumbar
¼ s/t serbuk
kunyit
¼ s/t serbuk
asafetida
1 s/t biji
sawi
2 tangkai
daun kari
1 cube ikan
bilis,jika suka
2 s/m minyak
Sangai
dan kisar kasar:
1 s/t lada
hitam
1 s/t jintan
putih
1 s/m biji
ketumbar
2 tangkai
chilie kering
1.
Panaskan
minyak dan tumis biji sawi,bawang and daun kari hingga bawang menjadi sedikit
perang.
2.
Masukkan
tomato dan kacau rata dan masuk serbuk kunyit dan serbuk asafetida kacau rata.
3.
Masukkan
tulang dan kacau rata dan tuangkan air asam dan air.
4.
Masukkan
serbuk kisar dan kacau rata dan biarkan sampai mendidih. Rasa dulu sebelum
masak garam. Taburkan daun ketumbar dan tutup api.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.