ODEH2 UBI
KAYU
300 gm ubi
kayu siap di kisar*, buang
urat di tengah dan potong kecil2 dan blend dengan sedikit air. Tapis dan ramas
sikit biar keluar air nya. Ketepikan air nya selama 1 jam buang air jernin dan
ambil pati nya dan campur sekali dengan ubi tadi.
100 gm
tepung pulut,atau secukup nya
Gula
Melaka,dipotong kecil2
Kelapa parut
putih di gaul dengan garam.
Warna
hijau,jika suka
1. Masuk ubi yang dikisar dalam mangkuk
dan masuk tepung pulut sedikit demi sedikit and gaul menjadi doh campur kan
warna jika suka.
2. Kemudian buat bebola kecil,masukkan
potongan gula Melaka ditengah2 nya tutup dengan kemas dan golekkan supaya
menjadi bola.
3. Jerang air dalam periuk hingga
mendidih. Masukkan bebalo tadi kedalam air mendidih. Angkat apabila ia sudah
terapung.
4. Golek2kan diatas parutan kelapa.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.