MEEN KULAMBU (CURRY IKAN)
Recipe from AMMA SAMAYAL MEENCHI
Recipe from AMMA SAMAYAL MEENCHI
150 gm bawang besar,dipotong besar
200 gm tomato,dipotong besar
1 s/m jintan manis
1 s/m minyak
Panaskan minyak dan tumis jintan manis sampai sedikit perang.
Masukkan bawang dan tomato goreng hingga bawang layu sedikit.Tutup api dan
biarkan sejuk. Bila sudah sejuk blend
menjadi pes jangan campur air. Ketepikan.
(A)
11/2 s/m serbuk chilie
2 s/m serbuk ketumbar
½ s/m serbuk kunyit
Bahan tumis:
½ s/m biji sawi
1 s/t halba
100 gm bawang merah,dipotong halus
1 tangkai chilie hijau,dipotong 2
2 tangkai daun kari
10 ulas bawang putih dipotong 2
½ kg ikan,ikut suka lah ikan apa pun boleh,saya guna ikan
bawal
50 gm asam java,diramas dengan ½ cawan air
3 cawan air.
1.
Panaskan minyak dan tumis biji sawi,halba dan bawang hingga
naik wangi. Masukkan chilie hijau dan daun kari tumis hingga wangi dan bawang
menjadi layu.
2.
Masukkan pes kisar dan gaul rata dan
masuk bahan A gaul rata dan tuangkan air asam java dan air kacau sebati dan
tutup periuk dan bairkan sampai mendidih.
3.
Bila sudah mendidih dan kuah menjadi
sedikit pekat. Masukkan ikan dan masak hingga ikan masak. Hidangkan dengan
nasi.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.