BISKUT KACANG
180gm kacang tanah kisar
130gm gula castor
190gm tepung gandum,ayak
1/8 sudu teh garam halus
1/2 cawan minyak kacang
Bunga cengkih
1 biji kuning telur
1. Campurkan tepung gandum,gula,garam dan tepung gandum. Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.
2. Bentukkan adunan menjadi bebola kecil. Letak diatas dulang pembakar. Sapu dengan kuning telur dan cucuk dengan bunga cengkih di-tengah nya.
3. Bakar biskut 20-25 mint dengan panas 180c hingga masak. Sejukkan dulu sebelum simpan dalam tin.
180gm kacang tanah kisar
130gm gula castor
190gm tepung gandum,ayak
1/8 sudu teh garam halus
1/2 cawan minyak kacang
Bunga cengkih
1 biji kuning telur
1. Campurkan tepung gandum,gula,garam dan tepung gandum. Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.
2. Bentukkan adunan menjadi bebola kecil. Letak diatas dulang pembakar. Sapu dengan kuning telur dan cucuk dengan bunga cengkih di-tengah nya.
3. Bakar biskut 20-25 mint dengan panas 180c hingga masak. Sejukkan dulu sebelum simpan dalam tin.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.