Thursday, June 21, 2012

TERUNG GORENG

TERUNG GORENG

450gm terung,potong cube

1 biji tomato,cencang

3 ulas bawang putih,cencang

2cm halia,cencang

1/2 sudu besar serbuk chili

1/2 sudu teh serbuk kunyit

1  sudu teh serbuk ketumbar

Garam secukup rasa

1/3 cawan air

Bahan tumis(A)

3-4 chili kering,potong

1 biji bawang besar,hiris halus

1 sudu teh ulutham parupu

1 sudu teh biji sawi

2 tangkai daun kari

4-5 sudu besar minyak


1. Panaskan minyak dan tumis hinggan naik bau dan bila bawang sudah menjadi sedikit perang masukkan, bawang putih dan halia kacau hingga hilang bau nya.

2. Masukkan tomato,serbuk2 dan kacau hingga naik minyak masukkan terung,garam dan air kacau rata dan tutup kuali dengan tudung. Kecilkan api dan biarkan sampai air kering. Kacau selalu hingga masak dan kering.
.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.