Monday, July 2, 2012

IKAN SAMBAL KICAP

IKAN SAMBAL KICAP

4 ekor ikan kembung,dibersih dan di gaul dengan sedikit garam dan kunyit,goreng hingga perang

2 biji tomato,belah 2

2 tangkai chili hijau atau merah,dibelah

2 biji bawang besar,hiris

2 sudu besar sos tiram

1 sudu besar kicap pekat manis

1/2 cawan air

Bahan kisar

10 tangkai chili kering,buang biji dan rendam

4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 cm halia


1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi dan naik minyak.

2. Masukkan air,bawang besar,tomato,sauce tiram dan kicap, kacau rata dan biarkan mendidh.

3. Bila kuah sudah kering sedikit suaikan rasa, dan masukkan ikan dan kacau rata. Masak sampai kuah pekat. Hidangkan dengan nasi.
.









No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.