Monday, July 16, 2012

KARI DHALL KUBIS

KARI DHALL KUBIS


150gm kacang dhall,rendam 4-5 jam dan rebus guna pressure cooker sampai empuk dengan 500ml air.lecek sedikit.

450gm kubis,potong ikut suka

2 biji tomato,dibelah 4

1/2 sudu teh kunyit

350ml santan pekat

200ml air.

Garam secukup rasa

Bahan tumis(A)

1 biji bawang besar,mayang

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh biji sawi

3 tangkai chili hijau atau kering

2 tangkai chili hijau

2-3 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis A hingga naik wangi nya. Masukkan kubis,tomato dan serbuk kunyit dan kacau rata.

2. Masukkan santan dan air kacau rata dan biarkan ia mendidih dan masak hingga kubis masak. Hidangkan
.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.