KARI DHALL KUBIS
150gm kacang dhall,rendam 4-5 jam dan rebus guna pressure cooker sampai empuk dengan 500ml air.lecek sedikit.
450gm kubis,potong ikut suka
2 biji tomato,dibelah 4
1/2 sudu teh kunyit
350ml santan pekat
200ml air.
Garam secukup rasa
Bahan tumis(A)
1 biji bawang besar,mayang
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh biji sawi
3 tangkai chili hijau atau kering
2 tangkai chili hijau
2-3 sudu besar minyak
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga naik wangi nya. Masukkan kubis,tomato dan serbuk kunyit dan kacau rata.
2. Masukkan santan dan air kacau rata dan biarkan ia mendidih dan masak hingga kubis masak. Hidangkan
.
150gm kacang dhall,rendam 4-5 jam dan rebus guna pressure cooker sampai empuk dengan 500ml air.lecek sedikit.
450gm kubis,potong ikut suka
2 biji tomato,dibelah 4
1/2 sudu teh kunyit
350ml santan pekat
200ml air.
Garam secukup rasa
Bahan tumis(A)
1 biji bawang besar,mayang
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh biji sawi
3 tangkai chili hijau atau kering
2 tangkai chili hijau
2-3 sudu besar minyak
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga naik wangi nya. Masukkan kubis,tomato dan serbuk kunyit dan kacau rata.
2. Masukkan santan dan air kacau rata dan biarkan ia mendidih dan masak hingga kubis masak. Hidangkan
.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.