KUIH SAGU
200gm biji sagu
100gm gula atau secukup rasa
1 sudu besar jus daun pandan
1 sudu besar tepung jagung,yang dicampurkan dengan 2 sudu besar air
Kelapa parut secukup nya yang di-gaul dengan garam.
Air secukup nya
Acuan kuih lompang di-sapu minyak
1. Masak air sampai mendidih masukkan sagu dan masak hingga betul masak (yang dalam gambar itu tak cukup masak pasal saya suka macam itu).
2. Masukkan air sejuk kedalam sagu yang sudah masak dan kacau rata. Tapis dan buang air nya.
3. Masukkan sagu yang di-tapis tadi ke dalam periuk lain. Masukkan gula ,air daun pandan dan air tepung jagung. Masak sampai gula larut dan kering sedikit campurkan dengan warna yang di suka.
4. Sejukkan sebentar sebelum dimasak ke dalam acuan. Sejukkan sebelum di hidangkan dengan kelapa parut.
.
200gm biji sagu
100gm gula atau secukup rasa
1 sudu besar jus daun pandan
1 sudu besar tepung jagung,yang dicampurkan dengan 2 sudu besar air
Kelapa parut secukup nya yang di-gaul dengan garam.
Air secukup nya
Acuan kuih lompang di-sapu minyak
1. Masak air sampai mendidih masukkan sagu dan masak hingga betul masak (yang dalam gambar itu tak cukup masak pasal saya suka macam itu).
2. Masukkan air sejuk kedalam sagu yang sudah masak dan kacau rata. Tapis dan buang air nya.
3. Masukkan sagu yang di-tapis tadi ke dalam periuk lain. Masukkan gula ,air daun pandan dan air tepung jagung. Masak sampai gula larut dan kering sedikit campurkan dengan warna yang di suka.
4. Sejukkan sebentar sebelum dimasak ke dalam acuan. Sejukkan sebelum di hidangkan dengan kelapa parut.
.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.