Tuesday, September 25, 2012

BUN CORN CUSTARD




BUN CORN CUSTARD


500gm tepung high protein

100gm gula caster

200ml air suam

120 susu suam

50gm mentega,cair

13gm yis


25gm susu tepung

8gm garam

1 biji telur

Inti

140ml susu

60gm tepung custard


5-6 sudu besar jagung
cream

Campur semua bahan di-atas dan masak hingga pekat. Sejukkan

Untuk di-sapu

1 biji telur ambil putih nya

Sedikit bijan


1. Campurkan tepung,garam,gula,susu tepung dan yis. Gaul rata

2. Campurkan mentega,air,susu dan yis kacau rata dan  tuangkan ke dalam tepung, campur dengan telur.Adunkan hingga menjadi doh. Uli  doh sampai menjadi licin dan tidak melekat pada jari.

3. Masukkan doh yang siap diuli ke dalam beg plastik yang telah digris dengan sedikit minyak. Tutup beg dan biarkan di-tempat yang suam supaya adunan naik dua kali ganda.

4. Bentuk setiap satu doh supaya menjadi bulat kemudian golekkan doh dengan tapak tangan. Pipihkan di tengah doh hingga menjadi bentuk sebuah mangkuk. Isikan inti custard dan tutup dengan cermat. Alihkan ke dalam dulang pembakar. Biarkan bun naik dua kali ganda.

5. Griskan ban dengan putih telur dan tabur bijan. Bakar dalam oven suhu 200c selama 15 mint.
.

.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.