AYAM CILI PADI
2 sudu makan serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Perap ayam dengan kunyit dan garam selama 30 mint. Goreng hingga masak,tapi jangan keras. Ketepikan.
Bahan kisar
2 cm halia
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
2 batang serai
12 tangkai cili padi,atau ikut rasa sendiri
**********
1 cawan santan pekat
11/2 sudu makan gula
2 - 3 sudu makan air asam java,atau secukup rasa
1 cube ayam,jika suka
1. Panaskan 1/2 cawan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak. Masukkan santan,gula,cube ayam dan air asam java masak hingga naik minyak.
2. Masakkan ayam yang sudah di-goreng dan kacau hingga sebati dan kering. Hidangkkan dengan nasi
.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.