Tuesday, April 9, 2013

KARI IKAN PARI



KARI IKAN PARI

500 gm ikan pari,di-potong.

4 biji tomato,belah 2

50 gm serbuk kari ikan

20 gm serbuk chili

100 gm asam java.kari ini kena masam baru sedap

1 litre air

Garam,secukup rasa.


Bahan tumis

1 bawang besar,hiris halus

100 gm bawang putih,belah 2
Saya guna banyak bawang putih untuk kari ini baru sedap.

1 sudu teh halba

2 tangkai daun kari

4-5 sudu besar minyak


1. Serbuk kari ikan dan serbuk chili dibancuh dengan sedikit air menjadi pes.

2. Asam java diperah dalam air dan tapis.

3. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang menjadi perang. Masukkan pes kari dengan sedikit air dan tumis hingga naik minyak.

4. Masukkan air asam java dan garam kacau rata. Biar mereneh dengan perlahan hingga mendidih dan biar sebentar. Bila kari nampak pekat sedikit.

5. Masukkan ikan dan kacau rata masak hingga ikan masak. Last sekali masukkan buah tomato. Biar sebentar.  dan tutup api.











 

 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.