KARI IKAN PARI
500 gm ikan pari,di-potong.
50 gm serbuk kari ikan
20 gm serbuk chili
100 gm asam java.kari ini kena masam baru sedap
1 litre air
Garam,secukup rasa.
Bahan tumis
1 bawang besar,hiris halus
100 gm bawang putih,belah 2
Saya guna banyak bawang putih untuk kari ini baru sedap.
1 sudu teh halba
2 tangkai daun kari
4-5 sudu besar minyak
1. Serbuk kari ikan dan serbuk chili dibancuh dengan sedikit air menjadi pes.
2. Asam java diperah dalam air dan tapis.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang menjadi perang. Masukkan pes kari dengan sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
4. Masukkan air asam java dan garam kacau rata. Biar mereneh dengan perlahan hingga mendidih dan biar sebentar. Bila kari nampak pekat sedikit.
5. Masukkan ikan dan kacau rata masak hingga ikan masak. Last sekali masukkan buah tomato. Biar sebentar. dan tutup api.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.