Monday, May 20, 2013

KARI IKAN SARDIN



KARI IKAN SARDIN


1 tin sardin,tin kechil 230gm

200 gm ubi kentang

1 biji tomato

30 gm serbuk kari ikan

20 gm serbuk cili
Serbuk kari ikan dan serbuk cili di-campur dengan sedikit air menjadi pes

30 gm asam java di ramas dengan 300 ml air dan tapis.

1 cawan santan

Garam secukup rasa

Bahan tumis

1 biji bawang besar

6 ulas bawang putih,belah 2

1 sudu teh halba

1-2 tangkai daun kari

5-6 sudu makan minyak


1. Panaskan minyak tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang. Masukkan pes kari dengan sedikit air tumis hingga naik minyak

2. Masukkan ubi dan tomato kacau rata, Tuangkan air asam java dan santan. kacau dan biarkan masak hingga ubi empuk.

3. Bila ubi sudah empuk masukkan ikan sardin dengan sos nya. Kacau rata dan biarkan sampai ikan masak. Hidangkan dengan nasi atau roti.
.


 


 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.