KARI IKAN SARDIN
1 tin sardin,tin kechil 230gm
200 gm ubi kentang
1 biji tomato
30 gm serbuk kari ikan
20 gm serbuk cili
Serbuk kari ikan dan serbuk cili di-campur dengan sedikit air menjadi pes
30 gm asam java di ramas dengan 300 ml air dan tapis.
1 cawan santan
Garam secukup rasa
Bahan tumis
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih,belah 2
1 sudu teh halba
1-2 tangkai daun kari
5-6 sudu makan minyak
1. Panaskan minyak tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang. Masukkan pes kari dengan sedikit air tumis hingga naik minyak
2. Masukkan ubi dan tomato kacau rata, Tuangkan air asam java dan santan. kacau dan biarkan masak hingga ubi empuk.
3. Bila ubi sudah empuk masukkan ikan sardin dengan sos nya. Kacau rata dan biarkan sampai ikan masak. Hidangkan dengan nasi atau roti.
.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.