KARI UDANG BUAH MUGGAI
200 gm udang,buang kulit.
6 batang buan muggai
1 biji tomato
30 gm serbuk kari daging,dibancuh dengan sedikit air menjadi pes.
1 sudu makan pes halia
1 sudu makan pes bawang
putih
600 ml santan
Garam secukup rasa
Bahan tumis
1 biji bawang besar,hiris halus
1 batang kayu kulit manis
1 kuntum bunga lawang
2 tangkai daun kari
6-5 sudu makan minyak
1. Tumis bahan tumis hingga naik wangi dan bawang menjadi perang.
2. Masukkan paste kari dengan sedikit air tumis hingga naik minyak. Masukkan buah muggai,tomato dan garam masak hingga buah muggai masak.
3. Masukkan udang jangan bagi udang masak lama nanti keras. Hidangkan dengan nasi.
Hi,sy nak tanya pes halia & bwg putih tu diperap bersama dgn udang/tumis bersama bwg?
ReplyDelete