Monday, May 20, 2013

KARI LABU AIR


KARI UDANG LABU


400 gm labu air

250 gm udang

1 biji tomato

30 gm serbuk kari ikan.dibanch dengan sedikit air menjadi pes

2 sudu makan air asam java

600 ml santan pekat

Garam secukup rasa

Bahan tumis

1 biji bawang besar

6 ulas bawang putih,dibelah 2

1 sudu teh halba

4-5 sudu makan minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang masukkan pes kari dengan sedikit air tumis hingga naik minyak.

2. Masukkan labu dan tomato kacau rata, tuangkan santan  dan air asam kacau rata dan biarkan masak hingga labu empuk.

3. Last masukkan udang dan masak hingga udang masak. Hidang kan dengan nasi.
.



 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.