KARI IKAN
600 gm ikan bawal hitam,
atau apa2 ikan
8 biji bendi
1 biji tomato
3 tangkai cili hijau
60 gm serbuk kari ikan,dicampur dengan sedikit air menjadi pes
1 litre santan,kalau tak suka guna santan guna air
50 gm asam java di-ramas dalam santan dan tapis
Garam secukup rasa
Bahan tumis
8 ulas bawang merah,hiris halus
7 ulas bawang putih,di-belah 2
1 sudu teh halba
2 tangkai daun kari
Minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang masukkan pes kari dengan sedikit air tumis hingga naik minyak.
2. Masukkan santan yang dicampur dengan asam java . kacau rata masukkan garam . Biarkan mereneh atas api yang serderhana selama 10-15 mint hingga wangi. (lama baru sedap rasa kari)
3. Masukkan ikan dan masak hingga ikan masak. Masukkan bendi,cili hijau dan buah tomato. Kacau rata dan biar mendidih. tutup periuk dan tutup api. Biarkan selama 1 jam baru di-hidangkan.
.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.