Tuesday, May 21, 2013

SOTHI IKAN


SOTHI IKAN
Masak Lemak orang India


500 gm ikan,ikut suka ikan
apa pun

2 biji buah tomato

1 litre santan

Jus lime nipis secukup

Garam secukup rasa

1 sudu teh serbuk kunyit

Nota: Kalau nak masuk sayur bendi pun boleh.

Bahan tumis

1 biji bawang besar,hiris halus

2 cm halia,hiris halus

5 ulas bawang putih,hiris halus

3 tangkai cili hijau atau
merah,belah 2

2 tangkai daun kari

1 sudu teh halba

1 sudu teh biji sawi

1 sudu makan jintan manis

Minyak

1. Panaskan minyak dan masuk bahan tumis. Tumis hingga bawang menjadi perang.

2. Masukkan serbuk kunyit dan cepat tuangkan santan kacau rata. Masukkan tomato,ikan dan garam secukup rasa. Masak hingga ikan masak. Last masukkan jus lime secukp rasa. Hidangkan dengan nasi.


 




 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.