Thursday, May 23, 2013

KARI KAMBING -1



KARI KAMBING

1 kg daging kambing, masak
dengan pressure cooker hingga
empuk.

500 ml air rebusan daging

500 ml santan,atau air

60 gm serbuk kari daging campur dengan 20 gm serbuk cili,. Campur dengan sedikit air menjadi pes.

2 sudu makan pes halia

2 sudu maan pes bawang putih

3-4 biji ubi kentang

2 biji tomato

Garam secukup rasa

Bahan tumis

1 labu bawang besar,hiris halus

2 batang kayu kulit manis

4 bunga cengkih

4 buah pelaga

2 tangkai daun kari

6 sudu makan minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wang dan bila bawang menjadi perang masukkan pes bawang puthin dan halia. Tumis hingga hilang bau bawang putih.

2. Masukkam pes kar dengan sedikit ar tumis hingga naik minyak. Masukkan daging,ubi,tomato dan santan dan air rebusan daging kacau rata. Masak hingga ubi empuk. Hidangkan dengan nasi









 

 
 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.