Thursday, May 30, 2013

PAJERI TERUNG (orang india)


PAJERI TERUNG

6 biji terung bulat size kecil,
Di-belah 2 dan gaul dengan garam dan goreng hingga masak. ketepikan

Air asam java secukup nya

Garam gula atau gula melaka secukup nya

2 cawan air,atau secukup nya

Minyak

Kisar dengan sedikit air

Jangan kisar lumat sangat biar kasar sedikit. Ketepikan

11/2 sudu makan bijan
1/2 cawan kacang tanah,yang dah goreng bukan mentah
1 sudu makan kelapa parut

Bahan tumis

(A)

1 biji bawang besar,hiris halus
1 tangkai cili hijau,hiris
1 batang kayu kulit manis
2 kuntum cengkih
2 buah pelaga
1/2 sudu teh biji sawi
1/4 sudu teh halba
1/2 sudu teh jintan manis
2 tangkai daun kari

(B)

1 sudu makan pes halia
1 sudu makan pes bawang putih

(C)

1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu makan serbuk jintan manis
1/2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk cili

1. Panaskan minyak dan tumis A hingga bawang layu.

2. Masukkan B dengan sedikit air dan tumis hingga hilang bau halia dan bawang putih.

3. Masukkan C dengan sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
Masukkan air dan biarkan hingga mendidih.

4. Bila mendidih masukkan bahan kisar dan kacau rata. Masukkan garam ,gula dan air asam java secukup rasa. Kacau rata dan biarkan kuah masak hingga pekat dan naik minyak. Masuk terung dan kacau rata. Sedap di makan dengan nasi.
.






















 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.