Monday, May 20, 2013

KARI TERUNG UDANG



KARI TERUNG UDANG


350 gm terung panjang

150 gm udang,buang kulit

1 biji tomato

30 gm serbuk kari ikan,dibanch dengan sedikit air menjadi pes

600 ml santan

2 sudu makan air asam java

Garam secukup rasa

Bahan tumis

1 biji bawang besar,hiris halus

6 ulas bawang merah,belah 2

2 tangkai daun kari

1 sudu teh halba

4-5 sudu makan minyak

1. Panaskan minyak and tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang. Masukkan pes kari dengan sedikit air tumis hingga naik miyak.

2. Masukkan terung dengan tomato dan kacau rata. Masukkan santan dan air asam kacau rata dan biarkan masak hingga terung 1/2 masak masukkan udang dan garam kacau dan masak hingga terung masak.
.






 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.