Tuesday, May 21, 2013

KARI SOTONG


KARI SOTONG


350 gm sotong

300 gm ubi kentang

1 biji tomato

45 gm serbuk kari ikan,di bancuh dengan sedikit air menjadi pes

1-2 sudu besar air asam java pekat

500 ml santan

Garam secukup rasa

Bahan tumis

4 ulas bawang merah,hiris halus

5 ulas bawang putih,belah 2

2 tangkai daun kari

1 sudu teh halba

3-4 sudu minyak


1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang. Masukkan pes kari dengan sedikit air tumis hingga. naik minyak.

2. Masukkan ubi,tomato,air asam dan santan kacau rata.  Biarkan mendidih atas api yang serderhana. Bila ubi sudah 1/2 masak masukkan sotong dan garam. Masak hingga sotong masak.
.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.