KARI SOTONG
350 gm sotong
300 gm ubi kentang
1 biji tomato
45 gm serbuk kari ikan,di bancuh dengan sedikit air menjadi pes
1-2 sudu besar air asam java pekat
500 ml santan
Garam secukup rasa
Bahan tumis
4 ulas bawang merah,hiris halus
5 ulas bawang putih,belah 2
2 tangkai daun kari
1 sudu teh halba
3-4 sudu minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang. Masukkan pes kari dengan sedikit air tumis hingga. naik minyak.
2. Masukkan ubi,tomato,air asam dan santan kacau rata. Biarkan mendidih atas api yang serderhana. Bila ubi sudah 1/2 masak masukkan sotong dan garam. Masak hingga sotong masak.
.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.