Monday, June 3, 2013

AYAM KICAP


AYAM KICAP


1.5 kg ayam,potong kecil2 dan gaul
dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng
dan ketepikan (jangan goreng sampai keras)

2 sudu teh serbuk cili

2 biji bawang besar,hiris

1 helai daun pandan,simpul

2 tangkai daun kari

7 tangkai cili padi,tak payah potong

1 biji tomato,cencang

1/2 cawan kicap manis (chap kipas)

1/4 cawan air

Garam gula jika perlu

Bahan kisar

6 ulas bawang merah

5 cm halia

6 ulas bawang putih


1. Panaskan minyak dan masuk bawang,daun kar dan daun pandan tumis hingga bawang layu. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik minyak.

2. Masukkan serbuk cili dan tomato kacau rata dan tumis hingga naik minyak. Maskkan chili padi dan kicap pekat kacau rata dan masukkan air. Bila mendidih masukkan ayam dan kacau rata. Rasa dulu dan masuk garam dan gula jika perlu.
.




 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.