Saturday, August 3, 2013

NASI BIRYANI AYAM 2


NASI BIRYANI AYAM



1 kg ayam,
Buang kulit dan potong kecil

4 cawan beras basmathi
Saya guna beras basmathi ekstra panjang jasmine. Rendam 1 jam dan dituskan.

2 biji tomato masak,
di-cencang

1 cawan pudina, di cencang kasar

1 cawan daun ketumbar,di cencang kasar

5 cawan air rebusan tulang ayam. Atau air

1 cawan susu sejat

2 cube stock ayam

1 sudu teh the serbuk Tok Mak

250 gm sayur campur dalam packet.jika perlu


Garam secukup rasa

Kisar

5 tangkai chili hijau

4 cm halia

10 ulas  ulas bawang putih


2 sudu makan kelapa parut

Bahan tumis

5-6 sudu besar minyak sapi

5 biji buah pelaga

5 kuntum bunga cengkih

2 batang kayu kulit manis

2 kuntum bunga lawang

2 biji bawang besar,hiris halus

50 gm gajus

50 gm kismis


1. Panaskan minyak sapi dan tumis buah pelage,kayu kulit manis,bunga lawing,bunga cengkih sampai Wangi.Dalam periuk rice cooker yang diletak atas api.


2. Masukkan bawang dan tumis hingga menjadi perang. Masukkan gajus dan kimis kacau rata. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga hilang bau bawang putih.

3. Masukkan tomato,cube ayam,serbuk tok mak dan ayam kacau rata. Masukkan beras,air,susu,sayur campur,daun pudina,daun ketumbur dan garam secukup nya. Kacau rata.

4. Masukan balik periuk cooker ke dalam bekas nya dan "on" cooker dan masak hingga nasi masak.











 





 




1 comment:

Note: Only a member of this blog may post a comment.