GULAI NASI BERLAUK
4-5 ekor ikan kembung atau pun boleh juga guna ikan tongkol
7 batang kacang panjang,potong
1 biji timun,potong
3 keping asam gelugor
1 litre santan pekat
1 cube stock ikan bilis,jika suka
Garam secukup rasa
Bahan kisar:
10 tangkai cili kering,buang biji dan rendam
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
5 cm lengkuas
4cm kunyit hidup
Panaskan santan dan masuk bahan kisar,asam keping dan stock ikan bilis jika guna. Biarkan sampai mendidih. Masukkan ikan dan sayur masak sampai mendidih dan ikan sudah masak.
Untuk sambal nya:
15 tangkai cili kering,buang biji dan rendam
2cm belacan,bakar
Jus limau nipis,garam dan gula secukup rasa.
Tumbuk chili dan belacan campurkan dengan limau nipis,garam dam gula.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.