Wednesday, February 12, 2014

KUIH ANG KOO HITAM




KUIH ANG KOO HITAM


Bahan inti

150gm kacang hijau,tanpa kulit rendam sampai kembang.

100gm gula

2 sudu besar minyak

1 helai daun pandan

Secubit garam

Air secukup nya






1. Rebus kacang dengan sedikit air hingga air kering dan kacang empuk.

2. Campurkan dengan gula minyak dan secubit garam lecek  sampai hancur.Angkat dari api. dan sejukkan

3. Bila suda sejuk bentuk bulat-bulat kecil dan ketepikan.




Bahan kulit

125gm tepung pulut

100gm ubi keledek

2 sudu besar minyak

Air secukup nya

Warna hitam secukup nya






1. Campurkan semua bahan2 dan uli hingga lembut dan bentuk bulat-bulat.

2. Sapu sedikit minyak pada tapak tangan,ambil sebiji doh,leperkan dan letak sebiji  inti  dan salut doh sehingga menutup inti. Masukkan ke dalam acuan  ang koo  dan tekan perlahan2 dan padat2 kan.

3. Ketuk keluar doh tadi dan letak atas daun pisang yang dipotong kecil.

3. Kukus hingga  7-8 minit.guna api yang kecil. Keluar dan sapu dengan minyak.






No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.