Saturday, April 12, 2014

TERUNG MASAK KERSIK


TERUNG MASAK KERSIK

500 gm terung bulat,potong

20 gm asam java,diperah dengan 11/2 cawan air dan tapis

2 sudu makan gula

Garam secukup rasa

Sedikit sebuk perasa,jika suka

Minyak

Untuk di-kisar lumat

80 gm kelapa parut,disangai

20 gm gajus

5 ulas bawang merah

2 sudu makan serbuk ketumbar

1 sudu makan serbuk cili

1 sudu the jintan putih

Bahan2 tumis:

A

1 sudu teh biji sawi

1  batang kayu kulit manis

2 kuntum bunga lawang

1 tangkai daun kari

B

1 biji bawang besar

C

4 ulas bawang putih,tumbuk lumat

2 cm halia,tumbuk lumat


1. Panaskan minyak dan masukan A tumis sebentar,masuk B tumis sampai nak perang. Masuk C tumis hingga hilang bau halia dan bawang putih.

2. Masukkan pes kisar dan kacau rata,tuangkan air asam dan kacau rata. Masukkan terung,garam dan gula secukup rasa. Kecilkan api dan tutup kuali  kacau sekali sekala sampai kuah kering sedikit dan terung masak.












 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.