Friday, June 19, 2015

KARI AYAM CHETTINAD


KARI AYAM CHETTINAD
 
1 kg ayam,dipotong kechil2
 
1/3  s/t  serbuk kunyit
 
1 s/m serbuk cili
 
1  s/t  garam
 
Perap ayam dengan bahan2 di atas 1/2 jam
 
Bahan2 blend:
 
7 s/m kelapa parut
 
7 biji gajus
 
Blend dengan 1/4 cawan air sampai lumat,ketepikan
 
2-3 s/m minyak
 
2 biji bawang besar,di-hiris halus
 
1 s/m pes halia
 
1 s/m pes bawang putih
 
3 biji tomato masak,cengcang
 
1 cawan air,atau secukup nya
 
Daun ketumbar
 
Daun kari
 
Garam secukup rasa
 
 
Di-campur dengan sedikit air menjadi pes.
 
1/3 s/t serbuk kunyit
 
11/2 s/t serbuk ketumbar
 
1 1/2  s/t serbuk chili
 
1 s/m serbuk jintan putih
 
1 s/t serbuk lada hitam
 
1/3 s/t serbuk kayu manis
 
1/3 serbuk bunga cengkih
 
1. Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari hingga naik wangi. Masuk pes halia dan bawang puith tumis hingga hilang bau bawang putih. Masuk pes rempah dengan sedikit air dan tumis hingga naik minyak. Masuk tomato dan kacau rata dan masak hingga naik minyak.
 
 
2. Masukkan ayam dan kacau rata, masuk garam dan sedikit daun ketumbar dan kacau selama 8 mint. Masukkan air I cawan atau pun sampai tutup ayam. Tutup periuk dan biar ia mereneh sampai ayam 1/2 masak . Lepas tu masuk pes kelapa dan gajus dan masak hingga ayam masak. Tabur dengan daun ketumbar.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 comments:

  1. Hi mr thyaga... sy aida nk ucapkan terima kasih sb buat blog ni... suami sy suka indian food tp sy xtau nk masak sgt tp bile tgk blog u sy suka sgt n hope can cook some good food for him... tq again sir

    ReplyDelete
  2. Hi mr thyaga... sy aida nk ucapkan terima kasih sb buat blog ni... suami sy suka indian food tp sy xtau nk masak sgt tp bile tgk blog u sy suka sgt n hope can cook some good food for him... tq again sir

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.