KARI AYAM CHETTINAD
1 kg ayam,dipotong kechil2
1/3 s/t serbuk kunyit
1 s/m serbuk cili
1 s/t garam
Perap ayam dengan bahan2 di atas 1/2 jam
7 s/m kelapa parut
7 biji gajus
Blend dengan 1/4 cawan air sampai lumat,ketepikan
2-3 s/m minyak
2 biji bawang besar,di-hiris halus
1 s/m pes halia
1 s/m pes bawang putih
3 biji tomato masak,cengcang
1 cawan air,atau secukup nya
Daun ketumbar
Daun kari
Garam secukup rasa
Di-campur dengan sedikit air menjadi pes.
1/3 s/t serbuk kunyit
11/2 s/t serbuk ketumbar
1 1/2 s/t serbuk chili
1 s/m serbuk jintan putih
1 s/t serbuk lada hitam
1/3 s/t serbuk kayu manis
1/3 serbuk bunga cengkih
1. Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari hingga naik wangi. Masuk pes halia dan bawang puith tumis hingga hilang bau bawang putih. Masuk pes rempah dengan sedikit air dan tumis hingga naik minyak. Masuk tomato dan kacau rata dan masak hingga naik minyak.
2. Masukkan ayam dan kacau rata, masuk garam dan sedikit daun ketumbar dan kacau selama 8 mint. Masukkan air I cawan atau pun sampai tutup ayam. Tutup periuk dan biar ia mereneh sampai ayam 1/2 masak . Lepas tu masuk pes kelapa dan gajus dan masak hingga ayam masak. Tabur dengan daun ketumbar.
Hi mr thyaga... sy aida nk ucapkan terima kasih sb buat blog ni... suami sy suka indian food tp sy xtau nk masak sgt tp bile tgk blog u sy suka sgt n hope can cook some good food for him... tq again sir
ReplyDeleteHi mr thyaga... sy aida nk ucapkan terima kasih sb buat blog ni... suami sy suka indian food tp sy xtau nk masak sgt tp bile tgk blog u sy suka sgt n hope can cook some good food for him... tq again sir
ReplyDelete