VARUVAL AYAM BERKICAP
1 ekor ayam,di-potong dan gaul dengan sedikit garam ( jangan banyak ) dan serbuk kunyit dan di goreng,jangan goreng sampai garing. Dalam minyak yang sama goreng 10 tangai chili kering dan 3 tangkai daun kari ( untuk di tabur) ketepikan
3-4 s/m kicap pekat manis
2 batang kayu kulit manis
2 tangkai bunga lawang
2 tangkai daun kari
1 cube stock ayam kalau tak ada ganti dengan pak haji secukup rasa.
1/2 cawan air
4 s/m minyak
Bahan kisar
1 biji bawang besar
4 s/m minyak
Bahan kisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 batang serai
1 in halia
1/2 in lengkuas
10 tangkai chili kering,buang biji dan rendam,kalau nak pedas tambah chili padi
1 biji tomato masak,sederhana besar
1 s/m serbuk kari daging
Kisar semua bahan diatas dengan sedikit air.
1. Panaskan minyak dan tumis kayu kulit manis,bunga lawang dan daun kari.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik minyak. Masakkan kicap dan stock ayam atau pak haji. Kacau rata.
3. Masuk air dan biar kacau rata dan biarkan mendidh. Masuk ayam dan kacau rata Rasa dulu sebelum masuk garam. jika perlu masuk garam. Saya tak masuk garam.Masak hingga kering. Tabur dengan chili /daun kari goreng tadi.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.