Saturday, July 25, 2015

CHAR KUIH KARK




 CHAR KUIH KARK
 
300 gm tepung beras
 
41/4 cawan air ( cawan 250ml )
 
11/2  s/t  air abu
 
1/ 2  s/t  bicarbonate soda

1/2 s/t garam
 
11/2  s/m  minyak
 
Tin 8x8 inci,disapu dengan minyak dan lapis dengan plastic
 
1. Masakkan air dalam periuk pengukus.
 
2. Campur semua bahan2 dalam mangkuk gaul rata. Tapis ke dalam kuali. Dan masak dengan api yang kecil. Kacau selalu hingga dia menjadi pekat JANGAN SAMPAI PEKAT SANGAT DIA KENA CAIR MACAM BOLEH DITUANG. Kalau ada lumps tu kita lecek sampai hanchur.
 
3. Tuangkan kedalam tin dan tutup tin dan kukus 1 jam. Keluarkan dalam simpan semalam atau pun 6-7 jam sebelum di-gunakan. Potong cube kecil2.
 
Cara mengoreng nya:
 
70 gm daun kucai
 
170 gm tauge
 
6 ulas bawang putih,ditumbuk
 
11/2 s/m kicap pekat,atau secukup nya
 
1 s/m  serbuk chili
 
1/2 s/t serbuk lada hitam,jika suka
 
1/2 cube stock ayam
 
2 biji telur, digoreng hancur ketepikan
 
Sedikit air
 
Garam & gula se cukup rasa
 
4-3 s/m minyak
 
Nota: saya tak campur udang atau pun isi ayam kalau suka boleh di- campur.
 
1. Mesti guna nonsticking pan. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik Wangi.
 
2. Bila dah menjadi perang masukan sedikit air dan serbukchili,stock ayam,lada hitam,gula dan kicap kacau rata. Rasakan gula garam nya kacau kira cukup masuk kuih kark dan kacau rata.
 
3. Masuk telur dan kacau rata. Masuk tauge dan daun kucai kacau rata dan sebati. goreng 
 
sebentar. Boleh di hidangkan.
 







 
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.