Thursday, July 23, 2015

SAMBAL DAUN KAROM / AJWAIN



SAMBAL DAUN KAROM

100 gm daun karom,dicecang

100 gm kelapa parut putih

1 sudu teh asam pes asam java tanpa biji

2-3 tangkai chilie kering,dibuang biji. tampah jika suka pedas

Garam secukup rasa

Bahan tumis:

1 biji bawang (medium size) dicecang

3 ulas bawang putih

2 cm halia

1 s/t ulutham paruppu

1 s/t biji sawi

2-3 s/m minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang layu. Masukkan semua bahan lain dan goreng hingga naik panas jer. Tutup api dan biarkan sejuk.

2. Blend atau gilling semua bahan dengan sedikit air sampai lumat. Hidang ber sama nasi.

Nota: Daun karom ini baik untuk kesihatan. Jangan blend cair dia kena pekat macam saya buat tu. Kalau cair tu di kira chutney.





 



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.