KACANG
SEPAT GORENG KELAPA
250 gm
kacang sepat,dipotong
50 gm kelapa
parut
40 gm ikan
bilis,ditumbuk kasar
1 cawan air
Garam
secukup rasa
2 s/m minyak
1 biji
bawang besar,dihiris halus*
2 tangkai
chilie merah,dihiris*
1 tangkai
daun kari*
1 s/t biji
sawi*
1 s/t
ulutham parupu*
1.
Panaskan
minyak dan tumis bahan bertanda* hingga bawang menjadi perang.
2.
Masukkan
ikan bilis dan kacau rata. Masukkan kacang dan kacau rata. Tuangkan air dan
biarkan masak hingga kering.
3.
Bila
sudah kering rasa dulu sebelum masuk garam. Last sekali masuk kelapa dan kacau
rata. Siap
Nota: kacang sepat boleh di ganti dengan sayur lain. Selalu nya ini cara
orang india goreng sayur. Tapi ikan bilis tu kadang2 kita orang tak campur.
Kacang sepat inikah yang orang India panggil avarakai?
ReplyDelete