KARI DHAL CAMPUR KUBIS
1 cawan
dhal,direndam sampai kembang dan masak dengan pressure cooker dengan 21/2 cawan
air,1 s/m jintan putih,6 ulas bawang putih,2 cm halia tumbuk dan 2 tangkai
chilie hijau. Sampai betul2 empuk.ketepikan
500 gm
kubis,potong
150 gm carrot,buang
kulit dan potong nipis
200 gm
tomato,dipotong 4
2 tangkai
chilie hijau,dibelah 2
4 cawan
santan (jangan pekat sangat)
Garam
secukup rasa
Bahan
tumis:
¼ cawan
minyak
1 bawang
besar,dihiris nipis*
3 tangkai
chilie kering,dipotong dua*
3 tangkai
daun kari*
1 s/t biji sawi*
1 s/t
ulutham parupu*
1 s/t serbuk
chilie
1 s/t serbuk
kunyit
1 s/t serbuk
jintan putih
1.
Campur
santan dan dhal dan kacau sebati ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan
tanda* hingga bawang menjadi perang. Kecilkan api dan masuk bahan2 serbuk kacau
rata dan masuk tomato dan chilie hijau kacau dan tuangkan kacang dhal kacau
sebati.
2.
Masukkan
sayur dan kacau dan biarkan sampai mendidih dan bila sayur sudah masak.
Tutupkan api.
Nota: Kubis
boleh diganti dengan sayur lain seperti kacang buncis atau pun labu air. Sedap
di hidang dengan sambal ikan bilis atau pun apa2 sambal.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.