SERUNDING
UDANG KERING
400 gm
kelapa parut
1/3 cawan minyak
2 s/m jus
asam java,atau secukup rasa
Gula,serbuk
perasa dan garam( garam ini masuk last pasal udang kering memang masin,rasa
dulu sebelum masuk)
100 gm udang
kering,di remdam sampai kembang*
20 tangkai
chilie kering,potong dan rendam dalam air*
2 biji
bawang besar (biar yang besar)potong*
6 ulas
bawang putih*
7 batang
serai*
11/2 inci
halia*
11/2 inci
lengkuas*
3 s/m biji
ketumbar**
11/2 s/m jintan manis**
11/2 s/m jintan putih**
1.
Goreng
bahan bertanda** tanpa minyak hingga naik wang. Sejukkan, Kisar hingga menjadi
serbuk.
2.
Kisar
semua bahan bertanda* dengan sedikit air. Ketepikkan.
3.
Panaskan
minyak dan tumis bahan kisar* dan bahan kisar** sampai naik minyak. Masukkan
kelapa parut dan kacau rata.
4.
Masuk
gula dan air asam java kacau hingga menjadi kering dan lembap. Dan rasa dulu
sebelum masuk garam. Tutup api dan alihkan ke dalam bekas lain. Sejukkan
sebelum digunakan.
5.
Boleh
buat pulut panggang atau pun pulut kuning
Mohon resipi disini diambil
ReplyDeletebuat simpan peribadi dan
dikongsi dengan raka yang lain.
Terima Kasih.