CHETINAD
VELAI PANIYARAM
Ini masakkan
traditional kaum chetti dari India, Jarang orang india di Malaysia masak
masakkan ini. Resipi Nampak mudah tapi kena pandai juga buat kalau tak betul
cara membuat nya dia akan berminyak dan keras. Saya sendiri pun buat banyak kali baru jadi.
200 gm beras
( saya guna beras hancur)
40 gm
ulutham parupu (urad dhal)
Garam
secukup rasa
¼ cawan
air atau pun secukup nya
Minyak untuk
goreng
1.
Campurkan
beras dan ulutham parupu dan rendam
selama 4 jam.
2.
Tapis
dan masuk bahan rendam kedalam blender dan blend dengan air sedikit demi
sedikit ( jangan masuk semua air beras tidak akan lumat ) sampai betul2 lumat.
Adunan tidak boleh terlalu cair atau pun pekat.
3.
Campurkan
garam. Panaskan minyak jangan banyak
sangat dan tak boleh panaskan sangat
just medium heat jer.
4.
Ambil
satu sudu bulat (see picture) tak boleh pakai sudu lain. Tuangkan satu sudu
adunan kedalam minyak biarkan dia timbul
di permukaan minyak terbalik dan terus angkat dia tak boleh masak lama. Bila
Nampak kuih yang first kita buat tu keras dan berminyak then kena masuk sedikit
lagi air.Toskan di atas keras minyak. Sedap di makan dengan sambal ikan bilis
atau pun apa2 chutney. Selamat memcuba..
Nota: Tengok youtube cara membuat nya.https://www.youtube.com/watch?v=KyvEgDHDVkM
sedapnyer...
ReplyDelete