VENDIKAI
KOOTU (SAYUR BENDI DHALL)
½ cawan
kacang dhall di rendam sampai kembung dan di pressure cook sampai hancur dengan
3 ulas bawang putih,3 tangkai chili hijau,1 s/t jintan putih,1 s/t serbuk
kunyit dan 2 cm halia dan 4 cawan air. Ketepikan
500 gm kacang
bendi,potong bulat2
1/3 cawan
kelapa parut,di blend dengan sedikit air sampai lumat ( saya gilling)
1 biji
tomato,dicencang
½ s/t serbuk jintan putih
½ s/t gula (gula jangan banyak)
Garam
secukup rasa
Bahan
tumis
1 s/t biji
sawi
1 s/t
ulutham parupu
1 s/t jintan
putih
4 tangkai
chili kering,dipotong 3
2-3 tangkai
daun kari
1 biji
bawang besar,dihiris nipis
¼ cawan
minyak
1.
Panaskan
minyak dan masuk bahan tumis dan tumis sampai naik wangi dan bawang menjadi perang.
2.
Masukkan
bendi dan kacau rata dan goreng selama 1 mint.Masukkan semua bahan lain dan
masak hingga bendi masak kuah pekat sedikit.
Nota: Jika suka boleh juga masuk ikan bilis 30gm semasa tumis. Bendi
boleh di ganti dengan sayur lain. Sedap di-hidang dengan lauk ikan goreng dan
sambal belacan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.