RENDANG
AYAM ALA INDIA
1 ekor
ayam,dibuang kulit dan potong kecil2 gaul dengan sedikit garam dan kunyit.
Ketepikan
2 cawan
santan pekat
1/3 cawan
minyak
200 gm
tomato,dicencang
1 cube stock
ayam,jika suka
1 s/t serbuk
garam masala
2 batang
kayu manis
2 kuntum
bunga lawang
Garam
secukup rasa
2-3 tangkai
daun kari
Bahan
kisar
21 tangkai
chili kering,buang biji dan rendam.
1 biji
bawang besar
4 ulas
bawang putih
2 cm halia
2 cm
lengkuas
4 batang
serai
5 biji gajus
1 s/t serbuk
kunyit
1 s/m serbuk
ketumbar
1 s/m serbuk
chili
2 s/m kelapa
parut
Kisar semua
bahan di atas dengan sedikit air hingga lumat.
1.
Panaskan
minyak dan masuk kayu manis dan bunga lawang. Masuk bahan kisar tumis hingga
naik minyak. Masuk tomato, serbuk garam masala dan daun kari tumis lagi hingga
sebati.
2.
Masukkan
ayam dan kacau rata tuangkan santan, masuk stock ayam jika guna dan sedikit
garam. kacau rata dan biarkan mereneh dan masak hingga pekat. Kalau berminyak
sangat boleh di buang sedikit lepas masak.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.