Thursday, November 5, 2015

SOTHI AYAM



SOTHI AYAM

Resipi Khas Hari Deepavali

500 gm ayam,potong kecil

300 gm ubi kentang,dipotong 4

2 biji tomato (medium size),dipotong 4

31/2 cawan santan cair

1 cawan santan pekat

Garam secukup rasa

Sedikit daun ketumbar,cencang

Bahan kisar:

100 gm bawang merah

25 gm bawang putih

25 gm halia

1 tsp jintan putih

4 biji buah pelaga

1 batang kayu manis,ditumbuk dulu

4 kuntum bunga cengkih

1s/m + 1s/t serbuk kunyit

Kisar semua bahan di atas hingga lumat dengan sedikit air

Bahan tumis:

1 biji bawang besar,hiris halus

1 s/t biji sawi

1 s/t halba

1 s/t jintan putih

2 tangkai daun kari

3 tangkai chilie hijau

2-3 s/m minyak

1.    Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang. Masukkan pes kisar dan kacau rata dan tumis hingga naik minyak dan hilang bau.

2.    Masuk ayam,ubi dan tomato dan kacau rata tuangkan santan cair dan kacau rata.Biarkan mendidih dan masak hingga ubi empuk dan ayam sudah masak. Tuangkan santan pekat dan garam dan kacau rata biarkan sampai mendidih. Tutup api dan tabur daun ketumbar. Hidang dengan mutu mayam atau pun nasi.





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.