Monday, December 28, 2015

AYAM GORENG BATANG CELERY




AYAM GORENG BATANG CELERY

250 gm isi ayam,di hiris

300 gm batang celery,dipotong

1 biji bawang besar,dipotong

½ s/m pes halia

½ s/m pes bawang putih

2-3 tangkai chilie hijau atau merah,dihiris

1-2 s/m kicap pekat manis

½ cawan air

2-3 s/m minyak

Garam dan perasa secukup nya

1.    Panaskan minyak dan tumis bawang dan chilis hingga bawang layu sedikit. Masuk pes halia bawang putih dan kacau rata hingga sebati.

2.    Masukkan ayam dan tumis hingga ayam menjadi putih. Masukkan kicap dan perasa kacau rata tuang air dan biarkan hingga ayam masak.

3.    Masuk batang celery dan kacau rata. Biarkan sebentar tutup api. Jangan masak lama celery tu.

Nota: Sebenar ini recipe vegetarian yang dalam gambar tu bukan ayam tapi ayam vegetarian yang dibuat dengan kacang soy. Di-sini saya gantikan nya dengan ayam.





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.